Albert Einstein’ın Hayatı – Türkçe Belgesel
Öncelikle Belgesel için Bir Video Ekleyeyim.. Bu Arada Ünlü Bir Albert Einstein Sözü
“Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, hayal gücü ise heryere” Albert Einstein.
Hakkında Ve Hayatı ile ilgili bulabildiğim makaleler. Kaynaklar Makale Altında Belirtilmişdir.
Albert Einstein, 14 Mart 1879’da, Almanya’nın Ulm şehrinde dünyaya geldi. Babası Hermann Einstein bir mühendis ve satıcıydı. Annesi Pauline Einstein müziğe oldukça ilgiliydi. Doğumundan altı hafta sonra ailesi Münih’e yerleşti. Burada babası ve amcası elektrik teçhizatları üreten bir şirket kurdu. Einstein ailesi, dindar olmayan Yahudi bir aileydi. Albert beş yaşından itibaren üç yıl boyunca bir Katolik ilk okulunda eğitim gördü. Einstein ilk yaşlarında konuşma zorlukları yaşamıştı.
1894 yılında babasının şirketi iflas etti ve Einstein ailesi İtalya’ya yerleşti. Aile Pavia’ya yerleştiğinde, Einstein eğitimini devam ettirmek için Münih’te kaldı. Einstein okulda sürekli otorite ile çatışıyordu ve okulun eğitim sistemi ve yöntemine sert bir şekilde karşıydı. 1895 yılının baharında ailesinin yanına gitmek için okuldan ayrıldı.
Einstein, Zürih’te Federal Politeknik Okulu’na başvurdu. Okula kabul sınavına girmiş fakat fizik ve matematikte sıradışı puanına rağmen diğer alanlarda başarısız olmuş ve okula kabul edilmemiştir. Ailesi sonrasında Albert’ı Kuzey İsviçre’de Aarau’ya orta okulu bitirmesi için gönderdi. 17 yaşına geldiğinde mezun oldu ve zorunlu askerlik yapmamak için babasından izin alarak Almanya vatandaşlığından çıktı. 1896 yılında, Zürih’te, Politeknik’te dört yıllık bir matematik ve fizik öğretmenliği programına katılmıştır.
Evliliği ve Çocukları
1902 yılında, Einstein ve Mileva Maric, Lieerl ismini verdikleri bir kız çocuğa sahip oldular. Einstein ve Maric Ocak 1903’te evlendiler. Mayıs 1904’te, çiftin ilk erkek çocuğu, Hans Albert Einstein, Bern, İsviçre’de dünyaya gelmiştir. İkinci erkek çocukları, Eduard, 1910’da Zürih’te dünyaya geldi. 1914’te Einstein Berlin’e yerleşmiş, eşi ve çocukları ise Zürih’te kalmıştır. 13 Şubat 1919’da Maric ve Einstein boşanmış ve beş sene boyunca ayrı yaşamışlardır.
Einstein 2 Haziran 1919’da Elsa Löwenthal ile evlendi. 1912’den itibaren ilişkileri bulunuyordu. Ayrıca 1917’den itibaren Einstein bazı ağır hastalıklar geçirmişti ve bakımını Elsa yapıyordu. Elsa Albert’ın anne tarafından birinci derece, baba tarafından ikinci derece kuzeniydi. 1933 yılında, kalıcı olarak ABD’ye yerleştiler. 1935 yılında Elsa kalp ve böbrek sorunları nedeniyle bakıma alındı ve Aralık 1936’da hayatını kaybetti.
Annus Mirabillis
1905, Einstein’ın hayatının en verimli yılı olmuştur ve bu yıla “annus mirabillis” (Latince mucizevi yıl) denmektedir. Bir yıl içerisinde Annalen der Physik dergisinde yayınladığı dört makale, modern fizik anlayışında devrim yaratmıştır. Bu makaleler fotoelektrik etki, Brown hareketi, özel görecelik ve kütle-enerji eşitliği üzerineydi. Bu makaleler:
- Işığın Oluşumu ve Dönüşümü Üzerine Bir Görüş
- Durağan Bir Sıvı İçindeki Asıltı Parçacıklarının Moleküler Kinetik Kuramı Çerçevesindeki Hareketleri Üzerine
- Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği
- Bir Cismin Eylemsizliği Enerji İçeriğine Bağlı mıdır?
Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır. E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır.
Einstein Nazilerin nükleer bomba geliştirmesi endişesiyle ABD başkanı Roosevelt’e bir mektup göndermiş, ABD’nin nükleer çalışmalara başlamasını tavsiye etmiştir. Holokost sonrası Yahudilerin kendi ülkelerine sahip olması gerektiği fikrini savunmuş, İsrail’in kuruluşuna destek vermiştir. Çeşitli söyleşilerinde Yahudilik dinine ve diğer kutsal kitaplara inanmadığını belirtmiş, sosyalizme sempati duyan bir makale yayınlamıştır. Bertrand Russell ile birlikte nükleer silahlara karşı bir manifesto da yayınlamıştır.
Einstein hayatı boyunca 300’den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150’den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. Başarıları ve eserleri nedeniyle Einstein sözcüğü, “dahi” ile eşanlamlı kullanılmaya başlanmıştır
A’yı hayatta başarı olarak tanımlayalım, o zaman A = X + Y + Z’ dir; X çalışmaktır, Y oyundur Z ise çenesini tutmayı bilmektir. ( Albert Einstein )
Kaynak :
okyanuskoleji.k12.tr/sayfa_icerik_dokumanlar/etkinlik-dersleri/pdf/Albert.pdf
Ali Kaan Alboy/Emre Tiryaki ( Adlı kişinin PDF Dökümanı halindeki makaleden Alıntıdır. )