Yemek Tarifleri

Kuymak Tarifi

Kuymak Tarifi ile ilgili yazı Sayfamızı Ziyaret Etmektesiniz.

Trabzon Usulü Kuymak Tarifi

Kuymak Tarifi

 

Kuymak nasıl yapılır, kuymak tarifi, kuymak nasıl hazırlarım, kuymak hazırlanışı, evde kuymak yapımı, kolay kuymak yapımı Ve Kuymak Yapmanın Püf Noktaları gibi Sorulara Cevap Bulabilmeniz için Bu yazıyı paylaşıyoruz

 

 

Kuymak Nedir

Karadeniz insanlarının soframıza kattığı zenginliklerden biri olan kuymak; mis gibi kokan mısır ununun, leziz tereyağının ve besleyici peynirin etkileyici buluşmasının mükemmel ürünüdür. Uzayan peyniri, akışkan kıvamı ile ilk kez tadanların bile daha ilk kaşıkta kalbini çalmayı başarabilecek etkileyiciliğe sahiptir. Yakından tanımayanlar onu mıhlama ile kapışıyormuş gibi görse de ikisinin kulvarları aslında çok farklıdır.

Mıhlamanın en önemli malzemesi peynir olurken kuymak, mısır ununu daha çok önemsemektedir. Birçok kişi kuymağı kahvaltıya yakıştırıyor olsa da o ana yemek olacak kadar doyuruculuğa sahiptir. Yani “Özel bir kahvaltı hazırlayayım da şu bin bir çeşit lezzetin yanına bir de kuymak kondurayım.” derseniz sadece kuymakla doyup diğerlerinin tadına hiç bakamadan zararlı çıkabilirsiniz, uyarmadı demeyin. Neyse, en iyisi lafı daha fazla uzatmayalım ve tarif kısmına geçelim de doyurucu olup olmadığına siz karar verin.

 

Kuymak Yapımındaki Püf Noktası ;

  • Tuz miktarını kullandığınız peynirin tuz oranına göre ayarlamalısınız.
  • Kuymak için teflon veya bakır tava kullanılmalı ve önceden ısıtılmalı.

Kuymak Yapımı:

1. Teflon bir tavaya tereyağ koyup eritin. Ardından mısır ununu ilave edip toparlanana kadar kavurun.
2. Mısır ununun rengi hafif döndükten sonra 1 su bardağı suyu ekleyerek karıştırın.
3. Kısık ateşte suyunu çekip yağını bırakana kadar kavurun ve son olarak peynirleri ekleyip eriyene kadar karıştırın.
4. Peynirler tamamen eridikten ve yağı yüzeye çıkmaya başladıktan hemen sonra altını kapatıp sıcak bir şekilde servis edin.

Kuymak 1 porsiyon için Kalori Değeri 

 

MUHLAMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HERŞEY VİDEOLU ANLATIM

 

 

Kuymak ve Mıhlama arasındaki başlıca farklar;

  • İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir.
  • Trabzon’da kuymak, Rize’de mıhlama daha fazla tercih edilir.
  • En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir.
  • Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
  • Tereyağın yoğunluğu ve kalitesi ikisi içinde önemlidir.
  • Karadeniz’i iyi bilen biri olarak genel gözlemim şu şekilde; Mıhlamada kullanılan tereyağ oranı, Kuymakta kullanılan tereyağ oranından her zaman daha fazla olmuştur.

 

Tüm Kuymak Usulleri

Artvin usulü; Tencereye Artvin’e özgü kaymak eklenir. Kaymak yandıktan sonra yavaş yavaş mısır unu eklenir. Mısır unu eklendikten sona kaymakla beraber kavrulur ve bazen azar azar ılık su koyulur. Un kavuruldukça yavaş yavaş da yağ çıkmaya başlar. Sonra da tabağa konulup servis edilir.

Trabzon usulü; Yağ eritildikten sonra mısır unu ile kısa süre kavrulur. Yağ salınmaya başlayınca ‘soğuk’ su ilave edilir. Minzi peyniri ya da imansız peynir koyabilirsiniz. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarır ve yağ üstüne çıkınca kapatılır. Sıcak servis yapılır.

Rize usulü; Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken kullandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum’a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.

Iğdır usulü; Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran’dan gelen bir karışımdır.

 

CeNTiLMeN

Makalelerimi okurken umarım güzel vakit geçirirsiniz. Blog yazarlığı hayatında lütfen desteklerinizi esirgemeyin. Özellikle tavsiye ve eleştirilerinizi bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir