Yaşam

Stresimizi Yönetebilmek

Değerli okuyucular, günlük hayatımızda pek çok stresli olaylarla karşılaşırız. Ancak bazı kişiler, yaşadıkları stres karşısında dağılmadan kendini rahatlatıp, sakinleştirebiliyor. Bazıları ise stresli yaşam olaylarıyla nasıl baş edeceğini bilemiyor ve sıkıntısını sevdiği yakınlarından çıkarıyor.

Normal düzeyde yaşanan stres, bizi o an yaptığımız işe konsantre olmamızı sağlıyor. Ancak aşırı stres, kişilerin bedensel sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Bazı kişilik özelliklerine sahip insanlar daha fazla stres yaşarlar ve bu stresin telafisi çok zor olur. Bu kişilik özellikleri;

• Sürekli kaygı düzeyinin yüksek olması

• Kaygı, kızgınlık gibi elem doğrultusunda artmış, duygu durumu

• Sürekli olarak eksiksiz, kusursuz, tam ve yetkin görünme çabası

• Saplantılı ve takınaklı düşünceleri eyleme dönüştürme girişimi

• Aşırı, sonu gelmeyen beklentiler, istekler

• İlkelere, kurallara bağımlılık, hatta bunların tutsağı olma

• Çalışma ve çabayı yeterli bulmama, üretici olamama

• Aşırı çaba ve çalışma eğilimi

Stresle başa çıkmak için önerilerim;

– Haftanın belli günleri yarım saat yürüyüş, koşu, yüzme, basketbol ve benzeri faaliyetler, bedensel, ruhsal halimize direktolarak olumlu katkıda bulunur. Egzersiz yapan kişilerde uyanıklık artar, kas ve zihin gevşer, uykuda kalite artar, endişeler azalır, kendine güven artar, kalp hastalığı riski azalır.

– Doğru nefes alma da stresle başa çıkmada etkilidir. Diyafram nefesi denilen doğru nefes alma egzersizinde yapmanız gereken ilk adım, sağ avucunuzu göbeğinizin hemen altına, sol elinizi göğsünüzün üstüne koymak. Ardından burnunuzdan aldığınız derin nefesle göbeğinizin şiştiğini hissedin, kısa bir süre bekleyin, nefesinizi aldığınızın iki katı sürede nefesi ağzınızdan geri verin ve bunu ardı ardına 3-4 defa tekrarlayın. Kendi kendinize rahatla deyin. Ayrıca küçük başarılardan mutlu olmaya çalışın. Kendinizden kapasitesiniz üzerinde performans beklemeyin.

CeNTiLMeN

Makalelerimi okurken umarım güzel vakit geçirirsiniz. Blog yazarlığı hayatında lütfen desteklerinizi esirgemeyin. Özellikle tavsiye ve eleştirilerinizi bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version